Слава Попова Слава Попова Потребител

Подаване на декларация по чл.14 от ЗМДТЗдравейте,
Трябва ли да подам декларация по чл.14 от ЗМДТ при следния случай:
Имаме сключен Договор за наем. Наемателят направи промяна и преустройство на ползваните помещения. Всички разходи са за наемателя. Има издадено удостоверение за ползване на наше име. От деловодството на МДТ в Общината са категорични, че трябва да я подам в двумесечен срок, в противен случай ни очаква глоба. В счетоводството нямаме документи за направената инвестиция и няма по какъв начин да декларирам отчетна стойност на подобренията.Отговори

 • Здравейте, Г-жо Попова,

  В конкретния случай проблемът е определянето на новата отчетна стойност на имота след преустройството. В случая няма документация, която може да докаже размера на извършените последващи разходи, увеличили стойността на актива и да бъдат основание за счетоводни записвания.
  В такива ситуации се задейства особен ред за оценяване – данъчната оценка се определя от данъчен орган за сметка на данъчно задълженото лице.
  С оглед спазване на регламентирания в закона ред и избягване на санкци, се препоръчва в 2-месечен срок от извършване на промените в имота да уведомите местната администрация по местонахождението му за невъзможността си да декларирате промяната в оценката поради липса на счетоводни данни и да поискате определяне на оценка.

  За справка: чл.21 от ЗМДТ
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->