Янита Петкова Янита Петкова Потребител

Освобождаване по чл. 71 ал.1 от КТ без предизвестиеЗдравейте,

Освободиха ме без предизвестие по чл. 71 ал.1 от КТ, въпреки че в ТД е записано: Срокът на предизвестието при прекратяване на ТД е 90 дни валиден за работника и 30 дни валиден за работодателя.

Заповедта ми бе връчена на 26.09, но ме уведомиха на 22.09, че не съм на работа от 20.09, а на 20.09 срещу 21.09 бях нощна смяна - работя на рецепция на хотел.

1. Имат ли право да ме освободят без предизвестие?;
2. Дължът ли ми обещетение една работна заплата?;
3. Как съм била на работа без трудов договор?

Благодаря Ви предварително!

ПоздравиОтговори

 • Здравейте,
  за да има уговорен срок на изпитване, в трудовият договор трябва да е вписано, че е сключен освен по чл. 67 или чл. 68, но и във връзка с чл. 70, ал. 1 (трудов договор със срок на изпитване до 6 месеца). Освен това, трябва да е посочено в чия полза е уговорен срокът за изпитване, като ако това не е посочено, се приема, че срокът е уговорен в полза и на двете страни. В случай, че в договора е посочено, че е сключен във връзка с чл. 70, ал. 1 (в полза на работодателя или на двете страни), работодателят Ви има право да Ви освободи без предизвестие в рамките на срока на изпитване.
  Съгласно чл. 66 (1) т.6, срокът на предизвестие за прекратяване на трудовия договор, трябва да е еднакъв и за двете страни.

  Относно обезщетението, зависи дали освобождаването Ви е съгласно условията по договор. В случай на неправомерно освобождаване, съгласно Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • Здравейте,
  в трудовият договор пише, че съм назначена основание 01 Безсрочен трудов договор по чл.67 ал.1, във връзка с чл. 70 от КТ.
  Срокът на предизвестието при прекратяване на ТД е 90 дни валиден за работника и 30 дни валиден за работодателя.
  В заповедта пише, че съм освободена на основание чл.71, ал.1 от КТ и нищо друго. Не пише, че трябва да ми се изплати обезщетение, нито неизползваната платена отпуска, просто нищо.
  Нямам връчено предизвестие, а и както вече писах бях на работа нощна смяна, а те са ме освободили през деня. Въпросът ми е имам ли право на обезшетение? И как съм на работа след като съм освободена през деня? Да сезирам ли инспекцията по труда или да помоля адвокатът ми да посети работодаля, за да стигнат до споразумение?
 • Здравейте,
  Щом договорът е сключен на основание чл. 67, ал. 1, във връзка с чл. 70 от КТ, работодателят Ви има право да прекрати трудовото правоотношение без предизвестие в рамките на срока на изпитване (в случай, че не е уговорен друг срок, срокът на изпитване е 6 месеца от датата на постъпване, като не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът).
  При прекратяване на договора на основание чл. 71 имате право на обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск (пропорционално на трудовия стаж за периода).
  Нощната смяна след датата на освобождаване е неправомерна.
  Мерките, които да предприемете във връзка със създалата се ситуация са по Ваша преценка, като е добре да се консултирате и с адвоката си.

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • Здравейте! Бях безработна и от тр. борса ми дадоха препоръка за работа като щивачка. Започнах работа на21.03. 2017г.На 28.04.2017г. се получи така, че снаха ми си намери работа и трябваше да ми прехвърли майчинството, тъй като внучето ми е на 1г.и 2м. Същия ден подадох молба за отпуск за гледане на внуче,считано от 02.05.2017г.До тогава се учех да шия и получавах похвали и изведнъж вместо подписана молба за разрешен отпуск ми връчват заповед за прекратяване на договора. Преди да прочета заповедта попитах защо ме уволняват,отговориха ми,че не можело така да искам отпуск в петък и веднага да ме пуснат. Опитах се да обясня,че майката ако не постъпи веднага изпуска работата,която си е намерила,но ми казаха,че не искат да ме слушат. Прочетох заповедта и там пишеше,че причините са несправяне с работата.В момента гледам внучето си и не можах да се възползвам от правото си за прехвърляне на майчинство. Исках да попитам дали да потърся адвокат.
  • 06 Feb 2020 12:02
  • (Потребител)
  • 0
  Здравейте !

  На 28.01.2020г. бях назначена на длъжността продавач-консултант.
  Договора ми е на основание чл.70 , ал.1, т.1 във връзка с чл.67 ,ал.1, т.1 от кодекса на труда.
  Настоящият трудов договор е сключен с 6 месечен срок на изпитване уговорен в полза на работодателя.
  Като пише че срокът на предизвестие за прекратяване на трудовият договор е 30дни.
  Поради неразбирателство между мнен и прекият ми началник със стигане до спор, въпросната жена ми каза че мога веднага да си тръгна и че тя ще ми пусне документите за прекратяване.
  Няколко дни по-късно получих обаждане че документите са ми готови. Дадоха ми заповед на основание чл.71 ал.1 от кодекса на труда за прекратяване на трудовото правоотношение считано от 01.01.2020г.
  и на причините за прекратяване е вписано че е по решение на работодателя.

  Мога ли да оспорвам по някакъв нащин действията на прекия ми началник?
  По принцип чувствата ни са взаимни защото, не мисля че един нормален човек би търпял да се държат с него като животно.Все пак сме хора!
  Благодаря и се извинявам за подробностите ,просто не знам дали в случая има право да прекрати договора без да има предизвестие от страна на работодателя?
  Благодаря предварително!
  Поздрави !
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->