Алексей Георгиев Алексей Георгиев Потребител

Информация при напускащ служителЗдравейте!

В момента съм служител на фирма и изпитателният ми срок свършва на 3 октомври, но този изпитателен срок е за преназначаване на по-висока позиция а не на нов служител. Мисля на 30-ти септември да пусна стандартното 30-дневно предизвестие и то да изтече до края на октомври.

До тук добре, но дали би имало някаква вратичка работодателят ми да предприеме нещо против мен заради това че изпитателният ми срок на по-високата позиция изтича след няколко дни, понеже после мисля да пусна документи за борсата. Замислих се понеже все пак изпитателният срок не е свършил и фирмата да реши че ми прекратяват договора и да ме върнат на старата позиция и така да бъда освободен след 30 дни като служител на по-ниската позиция или пък може направо да ме освободи макар и изпитателният ми срок да е за преназначение.

Имам и 2-ри въпрос:
За календарната 2016г. ми се полагат 21 дни платен отпуск към днешна дата имам използвани 16 дни. Въпросът ми е следният след като ми бъде прието предизвестието и то започне да тече да речем от 30 септември или от 4 Октомври в зависимост от това което вие ме посъветвате. Имам ли право на платен отпуск? Понеже тези 21 дни са за цялата календарна година а както аз смятам(но не съм сигурен в сметките си) до 30 септември имам право на 16 работни дни. Т.е през месец Октомври ако искам да си пусна отпуск и моите сметки са верни нямам право понеже съм използвал тези 16 полагащи се дни до 30 септември. Или ако мога да ги използвам тези 5 оставащи дни как по-точно би се случило това? С удържане от заплатата ли или просто няма начин. И ако искам дали ще мога да пусна неплатен отпуск когато съм в предизвестие?

Благодаря за обърнатото внимание предварително! :)Отговори

  • Здравейте г-н Георгиев,

    По първи въпрос: Относно срока за изпитване - Важно е в чия полза е уговорен срока за изпитване - в полза на работодателя или в полза и на двете страни? В случай, че е в полза на работодателя, то той може да прекрати договора ви без предизвестие по всяко време, до изтичане на срока за изпитване. В случай че срока е уговорен в полза и на двете страни, то всяка от страните може да прекрати договора без предизвестие до изтичане на срока за изпитване.
    В случай че искате да се запишете на борсата, то за вас е по-изгодно договорът ви да бъде прекратен в срока за изпитване от работодателя. По този начин ще имате възможност да получавате обезщетение за безработица в размер, определен съгласно вашия стаж и дохода, върху който са ви внасяни осигуровки през последните 24 месеца.

    По втори въпрос: Относно платения годишен отпуск - Дните, които ви се полагат се изчисляват пропорционално на отработеното време през календарната година. В случай че сте изразходили заработения за годината отпуск, такъв няма да ви се полага. Няма пречка обаче да подадете молба за ползване на неплатен отпуск. Имайте предвид, че работодателят ви може да откаже ползването на платен или неплатен отпуск за периода на предизвестието поради производствена необходимост - ако не е намерил подходящ заместник например.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->