Румяна Иванова Румяна Иванова Потребител

Продажба на стоки по интернет в ЕС от нерегистрирана по ЗДДС българска фирмаЗдравейте,

Новоучредена българска фирма, която НЕ е регистрирана по ЗДДС в България ще продава битови стоки /няма да продава акцизни стоки/ на българския пазар чрез физически магазин и чрез собствен он-лайн магазин към български клиенти. Стоките ще се закупуват от български доставчици, няма да са вносни.

Има вероятност чрез он-лайн магазина да се извършат продажби на стоки към физически лица от ЕС, които също не са регистрирани лица по ДДС в тяхната държава членка. Стоките ще се изпращат чрез куриер до съответния клиент в съответната държава членка.

Трябва ли българската фирма предварително да се регистрира за целите на ДДС в България, за да може да продава стоки и на крайни клиенти в ЕС?

Както посочих по-горе фирмата е българска, не е регистрирана по ЗДДС в България, няма регистрация по ДДС и в друга държава членка. Към момента няма реализиран оборот.

Ако продава само в България - ясно, следи се оборотът за 12 последователни месеца и ако достигне 50000 лв. тогава подава заявление за регистрация.

Обаче, ако продаде на клиент - например в Гърция, започва да следи оборотите си съгласно тяхното законодателство и ако достигне съответния оборот за календарна година се регистрира там, но тук не се регистрира. Може би бъркам, но моля посъветвайте ме.

Предварително благодаря.Отговори

  • Здравейте, аго не сте регистрирани по ДДС, ще започнете да формирате облагаем оборот, тъй като мястото на изпълнение е на територията на страна /чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 12 от ЗДДС/
    Достигнете ли оборота от 50 000 лв. сте длъжни да се регистрирате.
    След като се регистрирате по ДДС, доставките, които извършвате до физически лица от различни държави на ЕС ще бъдат третирани като дистанционни продажби /за справка чл. 14 от ЗДДС/. По отношение на дистанционните продажби имате задължение ако надвишите определения оборот да се регистрирате в съответната държава членка.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->