Елена Рачева Елена Рачева Потребител

Трудов договор по чл.114Фирма иска да назначи няколко работника, които работят на постоянен трудов договор с нормално работно време на 8 часа от понеделник до петък. Идеята е работниците да работят само съботите и неделите по 8 часа на ден.

Може ли след съгласие на работниците да се сключат договори, така че да работят през събота и неделя на 8 часа и това в нарушение ли е на Кодекса на труда, във връзка с седмичната почивка? Ако е в нарушение има ли някакъв начин да работят събота и неделя на 8 часа?

Ако излезем от хипотезата, че работниците работят при друг работодател, в този случай удачен ли е договорът по чл.114? Ако е удачен как да бъде сключен, тъй като в него трябва да се посочат брой дни от месеца, но в този случай във всеки месец имаме различен брой съботи и недели, ако например се посочат 8 дни от месеца, а месец октомври например има 10 дни няма ли да има разминаване? Ако в договорът се впише, че работникът ще работи „всяка събота и неделя от месеца” това достатъчно ли е като основание, ако лицето е присъствало всички съботи и недели, да му бъде изплатена пълна заплата, или ще бъде нарушение, ако в единият месец са например 8 дни, а в другият 10 дни.

Как трябва да се постъпи в тази ситуация?Отговори

 • Здравейте,

  Договорът по чл. 114 се сключва за работа през определени дни от месеца. Тези дни се определят в началото на всеки месец, през който лицата назначени по реда на чл. 114 от КТ ще извършват труд. Това може да стане с график за работното време. Основната заплата в договора по чл. 114 от КТ може да бъде договорена почасово или подневно, с което ще решите проблема с различните работни дни в различните месеци.
  Моето мнение е, че ако лицата работят и при друг работодател на редовно работно време от Понеделник до Петък по 8 часа дневно, вашият договор по чл 114 от КТ ще бъде в нарушение на разпоредбите относно седмичната почивка.
  Дали може да се намери начин за работа по 8 часа през Събота и Неделя може да се каже само ако има ясна фактическа обстановка - какви сключени трудови договори има лицето и с какво работно време, работи ли се на смени и т.н.

  Успех!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->