Кристина Великова Кристина Великова Потребител

Платен годишен отпуска за трета година майчинствоЗдравейте,

Дъщеря ми е родена 26.12.13г. Двете години от майчинството изтекоха на 26.12.2015 и подадох молба за ползване на още половин година неплатен отпуск по майчинство, който ми се полага. Подадох молба за използване на натрупаните през предходните години отпуски, които възлизат на 40 дена (2014+2015) и 8 дена (от 2013) в началото на 2016. Работодателет ми е платил тази отпуска на база заплатата по трудов договор. Докато съм била по майчинство заплатите са се увеличили с около 200 лв.

Работодателят самоинициативно, без да се допитва до мен е решил да ми изплати 8 дена от натрупаната отпуска през третата година на майчинството ми (2016). Има ли право на това и на каква база трябва да ми бъде изплатена отпуската от третата година - на база новата заплата, или на база старата (не съм преподписвала договор)?

Правилен ли е моят извод, че работодателят е побързал да ми изплати отпуската на старата заплата, защото ако се върна на работа и преподпиша новия договор, ще трябва отпуската да ми се признае на новата заплата и мога ли да изискам отпуската си обратно и да я ползвам след прекратяване на майчинството ми?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Годишният платен отпуск се изплаща на база на начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуската, през който служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Във Вашия случай, трябва да гледате последния месец, в който сте отработили поне 10 работни дни, преди да излезете в отпуск по майчинство. Ако последния месец преди да излезете в отпуск по майчинство нямате отработени 10 работни дни се гледа предходния месец.
  За да Ви бъде изчислен платеният годишен отпуск на база на по-висока заплата е нужно да се върнете на работа поне за 10 работни дни в един месец, след отпуската по майчинство.
  Работодателят самоинициативно не може да ви изплати този отпуск без да сте го ползвали реално. Платеният годишен отпуск може да се изплаща на служителя само при прекратяване на трудовото правоотношение.

  За справка: чл.177 и чл.178 от КТ

  Моля, имайте предвид че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Стоичкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->