Генриетта Димитрова Генриетта Димитрова счетоводител

Търговия по интернетДобър ден,

Фирмата ни се занимава с продажби на облекло. Нямаме регистрация по ДДС. Отскоро направихме сайт и продаваме онлайн с доставки по куриерска служба за страната. Още нямаме продажби извън страната.

Попадаме ли в хипотеза "дистанционни доставки" и съответно трябва ли да сме регистрирани по ДДС?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  Дистанционна продажба се осъществява, когато ДЗЛ е регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка, различна от тази, в която транспортът приключва и транспортира и доставя стоки на клиенти в други държави членки, които са “ДнЗЛ – данъчно незадължени лица” и не са регистрирани за целите на ДДС. Сред тях са физически или юридически лица, фондации, благотворителни организации и компании, които не са регистрирани по ЗДДС, защото техният оборот е под прага за регистрация или за извършването на съответните дейности тези лица не са данъчно-задължени лица по смисъла на закона.
  Доколкото в момента не извършвате продажби в ЕС нямате задължение да се регистрирате до достигане на оборота от 50 хиляди лева за регистрация в България.
  След като сте вече регистрирани по ЗДДС и евентуално имате продажби на ДнЗЛ в ЕС по интернет, вие ще трябва да наблюдавате оборота си за регистрация в страните членки в които продавате стоките на ДнЗЛ по интернет.
  Всяка държава членка определя праг за регистрация, в съответната местна валута.
  Поздрави,
  Валя Дадова
 • Благодаря за бърз и изчерпателен отговор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->