Камелия Ангелова Камелия Ангелова счетоводител

Ревизия след искане за възстановяване на ДДС и кредитно известиеЗдравейте!
След изтичане на тримесечен период (м.02, 03 и 04) фирма Х е на възтановяване, вследствие на което е започната ревизия. За една от фактурите включени в тримесечието има сключен договор с клауза при неизпълнение на поръчаната стока или негодността й, да бъде издадено кредитно известие. В месец 06 Кредитното известие е вече факт, стоката е върната и е отразено в дневника за покупки с отрицателен знак с, като резултатът е внасяне на ДДС - внесен ефективно. И тук започва казуса.

Ревизьорът теърди, че сумата която тръсим за възтановяване ще бъде изплатена, но не цялата, а от нея ще се приспадне стойността на ДДС-то по кредитното известие. Именно за това негово твърдение не намирам обяснение. Според мен би трябвало исканата сума да се възтанови в пълен размер, защото не сторнират те операцията, а го правя аз в последващ месец и реално ако игнорираме другите приходи и разходи го внасям. Правилно ли разсъждавам и дали ревизьора греши в разсъжденията си?Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка с поставения въпрос мога да изразя следното мнение:

  Ако сте внесли ефективно ДДС - то от месец Юни и нямате други изискуеми задължения няма основание да не Ви възстановят цялата сума.
  Ревизията може да установи допълнителни задължения и в тази връзка да не Ви възстановят пълната сума, но поне от описаната ситуация не става ясно дали случаят е такъв.

  Поздрави!
 • Благодаря за отговора. Аз също мисля така. Случаят е точно такъв. Сумата е платена според образувания резултат за месеца, макар той да е по малък като стойност вследствие на останалите приходи и разходи.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->