Дора Николова Дора Николова счетоводител

Наредба за командировки в чужбинаЗдравейте!
Ако лице замине в командировка, която е определена за 7 календарни дни, но заминава в първия ден примерно в 12.30, а се прибира на седми ден в 11, колко дни се счита, че ще бъдат изплатени, 7 или 5? Във фирмата, от която е казуса смятат 5 дни, защото двата дни са непълни. Твърдят, че командировка в чужбина се изплаща от момента на напускане на граница и е за определени часове, а не за целият ден.Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, командироването в се извършва въз основа на писмена заповед. В нея се съдържат финансовите условия на командировката - пътни, дневни и квартирни пари, паспортни, визови и други такси и разходи за служебен багаж и начина за тяхното уреждане. Продължителността на командировката се определя в календарни дни като в нея се включват дните за изпълнение на поставената задача, дните на отпътуване и завръщане, както и на всички почивни и празнични дни през този период.

  Според мен, ако в заповедта командировката е определена за 7 календарни дни, то на служителя му се полагат дневни пари за целия период на командировката, която ще започне от деня на отпътуване. Стойността на дневните зависи от фактическия престой в страните и времето на пътуването по данни от печатите и отметките в задграничния паспорт за влизане и излизане.

  Съгласно чл.24 от наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, когато в един ден командированото лице е престояло в две или повече държави, дневни пари се изплащат за тази държава, в която командированото лице е престояло по-дълго време. В случай че лицето, което в изпълнение на служебни задължения престояват по-малко от едно денонощие на територията на съседна на Република България държава, се полагат дневни пари в размер 35 на сто от дневните пари за съответната държава, ако престоят на лицата е повече от 4 часа.

  Поздрави,
  Величка Павлова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->