Георги Иванов Георги Иванов Потребител

Продажба на стокиЗдравейте,
Китайска фирма иска да продава моята стока в Европа, чрез онлайн магазина ѝ. Разбрахме се, когато клиент поръча стока, аз директно да му я изпращам на адреса. На края на месеца ще правя инвойс на китаеца за продадената стока, през месеца. Китаеца има италянски VAT номер, който ще посоча във фактурата, тоест ще правя ВОД.

Ще има месеци, в които ще изпращам стока в склада на китаеца в Италия на консигнация. Когато я продаде ще му издам инвойс (възможно е да е след 2-3 месеца). Всички стоки ще се изпращат с куриер и ще имам документ за това точно колко стоки са се изпратили. Виждате ли нещо нередно?Отговори

  • Здравейте,

    Що се отнася до първата част на въпроса, да, ще правите ВОД. Особеното с този случай е че китайският "купувач" с италиански ДДС номер ще трупа оборот за регистрация във всяка от държавите, в която изпращате стоката. Ако премине праговете в тази държава може да се наложи да се регистрира за ДДС цели там и да започнете да фактурирате този нов ДДС Номер.

    По втората част от въпроса ви, коментарът ми е по начина, по който ще фактурирате доставката. По силата на действащите правила за отчитане на консигнация, ще трябва в момента на предоставяне на стоката да фактурирате цялата стока. В момента в който получите справка за това какво точно е продадено ще издадете кредитно известие за разликата. този модел на отчитане е едно от различията, които се забелязват в нашия закон за ДДС спрямо тези в повечето останали членки на ЕС.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->