Tania Nguen Tania Nguen Потребител

ДДС при продажба на стока на физическо лице от ЕСЗдравейте!
Дружество, регистрирано по ЗДДС в България, продава стока/апаратура на физическо лице от Германия. Постъпило плащане от физическото лице по банковата сметка на дружеството.

Трябва ли да издам фактура на името на чуждестранното физическо лице? Какви данни трябва да посоча - освен с име не разполагам с друго? Трябва ли да начислявам ДДС по фактурата? Ако не начислявам ДДС, то какво е основанието за това? Какви отражения трябва да има в дневника за продажби?Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка с поставения въпрос, може да издадете фактура на чуждестранното физическо лице като посочите имената, вместо ЕГН поставяте деветки и посочвате адреса на лицето. Може да посочите адреса на който сте изпратили стоката.
  Във фактурата начислявате 20% ДДС, тъй като мястото на изпълнение е България. Фактурата се включва в дневник продажби колона 11-12.

  Поздрави!
 • Здравейте!
  Благодаря Ви за бързия отговор. Искам да попитам още дали е от значение, че мястото на получаване на стоката/апаратурата е другата страна, в случая Германия?
 • Здравейте,

  В случа при доставка на стока мястото на изпълнение е там откъдето тръгва стоката, в случая България /за справка чл. 17 , ал. от ЗДДС/. За вас е приложима 20% данъчна ставка, тъй като не са изпълнени изискванията за ВОД.

  Поздрави!
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->