Диана Иванова Иванова Диана Иванова Иванова председател на читалищно настоятелство

Обезщетение при пенсиониранеЗдравейте!
Председател съм на читалищно настоятелство и ми предстои прекратяване на трудов договор на пенсиониран читалищен секретар, който работи вече 3 ти месец след произнасяне с решение на НОИ за пенсиониране. През последните 10 г. трудов стаж секретаря има прекъсване поради неплатен отпуск за 4 години и преминаване на изборна длъжност като председател на общински съвет. След завръщането си като титуляр продължава работа и след пенсиониране.

Счита ли се за прекъсване на 10 години трудов стаж при един работодател неплатеният отпуск поради преминаване на изборна длъжност и колко заплати като работодател ще дължа - 2 или 6?Отговори

  • Здравейте, г-жо Иванова, разпоредбата на Кодекна на труда, отнасяща се до това обезщетение е чл. 222, ал.3 и тя гласи " а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж". Предвид това, че лицето в продължение на 4 години не е работило при този работодател, които 4 години не се зачитат и за трудов стаж, по-скоро няма да има право на обезщетението в по-голям размер, а именно 6 брутни заплати.

    Преценката относно правото на работника или служителя при прекратяване на трудовото му правоотношение да получи обезщетение от две или шест брутни заплати се извършва от работодателя във всеки отделен случай.

    Поздрави,
    Доника Маринова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->