ВЕСКА Атанасова ВЕСКА Атанасова продавач-консултант в агроаптека

Пенсиониране при ТЕЛКЗдравейте,
На 31.07.2016 год ми престои пенсиониране за осигурителен стаж и възраст, от 2006 год получавам инвалидна пенсия за общо заболяванеот ТЕЛК в момента 72% до 2019 год - пожизнено, ще ми бъде ли спряна инвалидната пенсия? Има вероятност да продължа да работя на трудов договор на същото си място? Тогава ТЕЛК има ли значение относно заплащане и други привилегии в санаториумите?Отговори

  • Здравейте. Отговор на въпросът Ви се намира тук:www.knsb-bg.org/.../640-otpuskane-na-pensiya-za-invalidnost. Ще цитирам последното изречение от консултацията:
    "Няма пречка ако получавате пенсия за инвалидност едновременно с това и да работите. В своите решения ТЕЛК и НЕЛК определят условията на труд, противопоказни за здравословното състояние на освидетелстваните лица. При дефинитивни състояния, при които не се очаква условията на труд да обуславят неблагоприятно развитие на заболяването, в експертното решение се записва, че лицето е в състояние да работи според квалификацията и възможностите си."

    Михаела ТОДОРОВА, юрист
    Но..., от 1 януари 2017 г. се очаква коренна промяна на постановките с получаването на инвалидните пенсии. Няма да съм изненадан, ако на съотвеното лице бъде предложен избор коe от двете плащания да избере?! Само времете ще покаже това. Търпение.
    kazimirc4  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->