Лора Константинова Лора Константинова Потребител

Погасяване на заем към физическо лицеЗдравейте,
Фирма е взела заем над 10 000 лв от физическо лице. Физическото лице няма договорни отношения с фирмата, т.е. не е на трудов, граждански договор или друг вид договор. Има генерално пълномощно от управителя да представлява фирмата пред различни институции, съответно има достъп и до банковите сметки на фирмата. Възможно ли е погасяването на част от заема да става, чрез директно теглене на каса от физическото лице - примерно да тегли по 400-500лв на месец и дали това би следвало да се третира като плащане по банков път или задължително трябва да се прави превод от фирмената сметка към банкова сметка на физическото лице?

Питането ми е свързано с факта, че в Указанието на Министерството на финансите се говори както за банкови преводи така и за вноска по банковата сметка, но не се споменава теглене в брой от банковата сметка.Отговори

  • Здравейте !

    Не мисля, че тегленето на пари от банковата от заемодателя и тяхното директно осчетоводяване като връщане на заем е правилния вариант, още по-вече ако става дума за суми над 10 000 лв. В възможните начини са следните:
    1.Банков превод от фирмената банкова сметка на фирмата към личната банкова сметка на заемодателя.
    2.Теглене на пари от фирмената банкова сметка и отнасянето им в касата на фирмата. След това от касата на фирмата с разходен касов ордер се изплаща част от заема на заемодателя. Разходния касов ордер трябва да е оформен правилно и да има положени подписите на съставителя, предалия и получили я сумата. В този случай трябва да се съобразите с изискването за ограничаване на плащанията в брой до 10 000 лева.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗОПБ

-->