Georgi Minkov Georgi Minkov Счетоводител

ДДС при покупка на употребяван автомобил от ЕСЗдравейте,
Фирма която е регистрация по ДДС в България, закупува употребяван лек автомобил от Италия. Дейността на българската фирма не попада сред изброените в чл.70, ал.2, т.1 от ЗДДС. Фирмата не е регистрирана като дилър на стоки втора употреба по чл.143, ал.3 от ЗДДС. Италианската фирма (продавач) ще издаде фактура с основание "ART. 36 DEL DL 41/95". Доколкото разбирам това означава, че те са регистриран дилър в Италия.

Моето мнение е, че налице е ВОП на която нямаме право да ползваме ДДС, издавам протокол по чл.117, в който си самоначислявам 20% ДДС и го вкарвам само в дневник на продажбите. Ще съм благодарен да чуя какво мислите.Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка с поставения въпрос изразявам следното мнение:

  Щом дружеството придобива лек автомобил и не попада в хипотезата на чл. 70, ал. 2 трябва да начислите ДДС, както сте го описали.
  Имайте на предвид, че в практиката при закупуването на автомобили втора употреба и тяхната последваща продажба в страната може да приложите режима за облагане на маржа, независимо, че не сте регистриран по реда на чл. 143, ал. 3 от ЗДДС.
  За справка писмо на НАП с изх. 20-25-23/25.03.2016 г.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->