Задай въпрос тук
Александра Иванова Александра Иванова служител човешки ресурси

Осигуряване на земеделски производителЗдравейте,
Става въпрос за собственик на ЕООД, който се осигурява на ДУК. Регистриран е като ЗП като физическо лице. Как трябва да се осигурява при подаване на ОКД 5 за начало на дейност на ЗП?

Мисля, че ще трябва да продължи осигуряването си по ДУК през ЕООД-то и да внася вноски върху 300 лв. като ЗП предвид разпоредбата на КСО, съгласно която лицата, които получават доходи от дейности на различни основания, плащат осигурителните вноски върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход. Други мнения на колежки са, че трябва да внася върху 420 лв. и може евентуално да прекъсне вноски по ДУК.

Ще има ли лицето в края на годината изравняване на вноски и подаване на декларация по чл. 50?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно ЗБДОО минималният месечен размер на осигурителния доход за новорегистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители -е 300 лв.
  Да, ще има изравняване на вноските в края на годината в съответствие с доходите, които ФЛ е придобило като ЗП през годината.
  Правилно сте отбелязали, че лицата, които получават доходи от дейности на различни основания, плащат осигурителните вноски върху сбора от осигурителните им доходи (до максималния осигурителен доход - 2600лв. за 2016г.) т.е. няма основание за прекъсване на осигурителни вноски по ДУК.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->