Krasena Kolyarova Krasena Kolyarova Потребител

Напускане без предизвестиеЗдравейте,
Как се тълкува посочената клауза от КТ? Ако сключиш безсрочен договор със срок на изпитване това означава ли, че можеш да напуснеш по тази клауза?

7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;Отговори

 • Здравейте,

  В запитването си вие сама сте задала отговора на въпроса си - "Ако сключиш безсрочен договор..."

  В посочената от вас разпоредба: точка 7 на чл. 327, ал. 1 от КТ ясно е обявено, че служителят има право да прекрати трудовия си договор без предизвестие до работодателя ли, само при условие, че работи на срочен трудов договор, за определен срок или за заместване на отсъстващ работник или служител, и е получил предложение за друга работа по безсрочен трудов договор - без значение дали е при същия или при друг работодател.

  Това означава, че не, не можете да използвате тази клауза за прекратяване на безсрочен трудов договор сключен със срок за изпитване.

  Поздрави,
 • Здравейте,

  Не уточних правилно условията. На срочен догвор съм за определен срок. Интересувам се какъв точно трябва да бъде новият догобор, който се сключва, ако евентуално искаш да ползваш това право на напускане без предизвестие.

  Поздрави!
 • Здравейте,

  В случай че в момента сте на договор за определен срок - по чл. 68 от КТ, за да го прекратите без предизвестие новият ви договор трябва да бъде безсрочен по реда на чл. 67 от КТ.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->