Константин Асенов Константин Асенов Потребител

Изтичане на срочен трудов договорРаботя в сферата на образованието, като две учебни години подред съм назначен на срочен договор. Оказа се че работодателя ми е в нарушение спрямо КТ и втория ми трудов срочен договор, тъй като той е по-кратък от една година, а аз работя на същата длъжност, като учител, на същото място. Подадох заявление до него, че желая да бъде подновен договора ми, така че да стане едногодишен или безсрочен, но той ясно заяви че това няма да се случи. След изтичане на трудовия ми договор, моят работодател не ми връчи заповед за прекратяване, а и дори ми върна трудовата книжка неоформена.

Казусът е следния: Договорът ми е изтекъл, обаче непрекратен и трудовата ми книжка ми бе върната, но не съм назначен и не съм подписвал никакъв договор, нито споразумение, нито съм привикан да ходя на работа. Какво мога да направя по въпроса?Отговори

 • Здравейте,

  Очевидно има нарушение на трудовия закон. Моят съвет към вас е да потърсите помощ от Министерство на труда и социалната политика.

  Поздрави,
 • Искам да попитам,ако срочен договор ,не бъде прекратен в рамките на 7 работни дни,става ли той безсрочен ,или може да бъде удължен като срочен с още няколко месеца ?
 • И ако срочният трудов договор,не е бил прекратен и е станал постоянен,отново ли предизвестието е в размер на 30 дни?
 • Здравейте отново,

  В случай че срочния трудов договор не бъде прекратен с изтичането на срока и ако служителят продължи да работи, със знанието и без противопоставянето на работодателя, той става безсрочен.
  Предизвестието за прекратяване на безсрочен трудов договор е уговореното в самия договор но не повече от 3 месеца.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->