Кристина Кирилова Кристина Кирилова Дизайнер

Условия за получаване на майчинствоЗдравейте,
Искам да попитам имам ли право да получавам майчинство или само социално подпомагане? Имам 5 години трудов стаж, но в момента съм безработна от 6 месеца и се самоосогурявам. Трябва ли да имам трудов договор и непрекъснат трудов стаж към датата на раждането и колко?Отговори

 • Здравейте,

  Самоосигуряващите се лица имат право на обезщетение за болнични и майчинство само ако са осигурени за риска "Общо заболяване и майчинство".
  Не, не е необходимо да имате сключен трудов договор, в случай че като самоосигуряващо се лице сте осигурена във фонд "Общо заболяване и майчинство"
  За да имате право на обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете е необходимо да имате най-малко 12 месеца, като осигурена за риска "Общо заболяване и майчинство" и, към началото на първия болничен за бременност, да се осигурявате за този риск.
  Непрекъснатия период преди началото на първия болничен за бременност се взема предвид при изчисляване на размера на обезщетението, но няма отношение към правото на получаване на обезщетението.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->