Потребител

Болничен по време на предизвестиеЗдравейте,
Предстои ми да напусна учебното заведение, в което работя от 01.08.2016г. На постоянно работно място съм. Предвиждам да подам молба за напускане на 01.07.2016г, с идеята, ако не ме освободят при поставените условия, да я използвам за срок на предизвестие - един месец. Опасявам се, че няма да ми бъде разрешен платен отпуск за срока на предизвестието, поради напрегнатите отношения с работодателя. Мога ли да ползвам болничен в рамките на 14 дена? Имам 24 дена платен годишен отпуск. Какво ще стане с тях?Отговори

  • Здравейте !

    По време на предизвестието имате всички права, каквито биха били възможни ако изпълнявате трудовите си задължение в нормален период от време, включително и да ползвате отпуск по болест. Също така имате право да ползвате платен или неплатен отпуск.

    При прекратяване на трудовия договор работодателят е длъжен да изплати обезщетение на работника за неизползван платен годишен отпуск за времето докато сте били на работа. В заповедта за прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да запише какви обезщетения се полагат на работника и тяхното парично изражение. Полагащото Ви се обезщетение трябва да бъде отразено във ведомостта за заплати за последния месец, в който сте се водили на работа.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->