АПРИЛИЯ ЕООД АПРИЛИЯ ЕООД

Осигурителен доход на управител, самоосигуряващо се лицеЗдравейте,
Със ЗДБ за самоосигуряващите се лица се определя МОД - 420 лева и максимален осигурителен доход. Може ли да се избере осигурителен доход на 420 лева - примерно 450.00 лева и ще може ли да бъде заверена осигурителна книжка при размер на избрания осигурителен доход 450.00 лева?

За 2015 година управител на ЕООД е извършвал своето осигуряване при избран от него размер от 450.00 лева и имаме проблем при заверка на осигурителната му книжка. Завереяващите твърдят, че трябва да се извърши заверка върху 420.00 лева или да докажем допълнително произхода на разликата от 30.00 лева, като подадем и коригираща ГДД.Отговори

  • Здравейте,

    Във вашия случай вероятно става въпрос за самоосигуряващо се лице - собственик или съдружник в търговско дружество. В случай, че самоосигуряващото се лице е избрало, по своя преценка, месечен осигурителен доход по-голям от минимално определения със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, то осигурителният му доход ще бъде заверен само когато в годишна данъчна декларация, придобития облагаем доход съответства на избрания от лицето осигурителен доход. В противен случай осигурителния доход в ОК ще бъде заверен на база минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->