Василка Зашева Василка Зашева счетоводител

Освобождаване по време на бременностВ дружеството назначихме стажантка по чл.233, б от КТ. На втория месец тя забременя и досега представя болнични. Срока на договора за стажуване е 6 месеца и изтича след няколко дни, но днес представи нов 30 дневен болничен лист. Мога ли да я освободя по време на болничен и докога тя може да представя болничните при нас? Трябва ли да изискам разрешение от Инспекцията по труда, за да я освободя?Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Договора за стажуване, по своята същност е срочен трудов договор, което означава, че се прекратява с изтичане на уговорения срок. При изтичане на уговорения срок работодателят е длъжен да издаде заповед за прекратяване на договора и да я връчи на работника или служителя. Не е необходимо да се иска разрешение от където и да било за прекратяване на срочен трудов договор при настъпване на предварително уговорения срок в договора.

    Болнични издадени до 30 календарни дни след прекратяване на трудовия договор се представят на последния работодател, който е длъжен да ги представи в НОИ, като отбележи, че договора с това лице е прекратен.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->