Krasimira Vasileva Krasimira Vasileva Потребител

Прекратяване на трудов договор с предизвестие



Здравейте!
На 22.04 е връчено 30 дневно предизвестие на служител за прекратяване на трудовия му договор по чл.328, ал.1, т.2 от КТ (поради съкращаване на щата). Срокът на предизвестието тече от 23.04 до 22.05. Трудовият договор следва да бъде прекратен на 23.05, който е почивен ден. На коя дата трябва да бъде прекратен трудовия договор? Кога трябва да бъде връчена заповедта за освобождаване? Дължи ли се обезщетение по чл.222 при положение, че лицето е пенсионер за прослужено време и старост?



Отговори

 • Здравейте,

  Трудовият договор се счита за прекратен на 23.05. Относно връчването на Заповедта, Кодекса на труда определя само, че при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.
  Относно обезщетението, служител, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването му, има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца, но обезщетението по тази алинея може да се изплаща само веднъж

  За справка чл. 222 ал.3 от КТ.

  Моля имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->