Яна Панайотова Яна Панайотова Потребител

Платен отпуск след майчинство и актуализация на заплатаЗдравейте,
Mайчинството ми приключва на 29.05.16г. Имам платен отпуск 8 дена от 2014, 20 дена от 2015 и 20 дена от 2016г. Заплатата ми е актуализирана веднъж през януари 2015 и още веднъж през януари 2016г.

Mога ли да използам платения отпуск за 2014, 2015 и 2016г. накуп, или този за 2016 може и да не ми го дадат целия? След като вече ми е актуализирана заплатата, трябва ли да отработя десет дена преди да изляза в платен отпуск? Ако да, кога точно трябва да ги отработя? Ако са през юни, в началото, края на месеца или няма значение? След като ги отработя веднага ли мога да изляза в платен отпуск или трябва да е от първо число на следващия месец?Отговори

 • Здравейте Г-жо Панайотова,

  За времето през което сте в отпуск по майчинство имате право на 20 работни дни платен отпуск за всяка една календарна година.Съгласно Кодекса на труда, когато платения годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176 ал.1/когато ползва друг вид отпуск със съгласието на работодателя/ в случая подари ползване на отпуск по майчиснтво, правото на работника или служителя на ползване му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неизползването му. След като майчинството Ви приключва през 2016г., отложените дни може да използвате до 31 декември 2018г. Когато решите, че искате да ползвате платен годишен отпуск след изтичане на майчинството е нужно да подадете молба до работодателя за използване на натрупалата се отпуска, която да ползвате веднага след като изтече майчинството, без да е нужно да се връщате на работа. Но за това е нужно да получите разрешение от вашият работодател. Без той да е издал заповед за ползване на платен отпуск вие нямате право да го ползвате и да отсъствате. В противен случай ако не се явите на работа след изтичане на майчинството отсъствията ви ще се считат за самоотлъчка, а това може да доведе до дисциплинарно уволнение. Субективно право на работодателя е разрешението за ползване на платен годишен отпуск за посикания от Вас период и времетраене.

  За справка: чл.176а ал.2 от КТ; чл.176 ал.1

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->