Дима Щерева Дима Щерева Потребител

Майчинство и доосигуряванеЗдравейте,

Преди дни ви запитах следното: Имам общо стаж 10г. След това 8 месеца бях безработна и получавах обезщетение. Сега започвам работа, но по заместване (до завръщане на титуляра - в майчинство).

Трябва ли да направя 1г. в тази фирма, за да планувам бременност (за да получавам майчинство)?

Вие ми отговорихте: . Не е необходимо да работите 1 г. в тази фирма, за да имате право на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете. Вие имате необходимия стаж за това обезщетение.

2. След като подписвате договор за заместване трябва да знаете, че при завръщане на замествания Вашия договор ще бъде прекратен. Нямате закрила при този вид назначаване.Искам да питам в такъв случай, мога ли да се доосигурявам към някоя друга фирма и какво ще се случи тогава? Ще взимам ли и през втората година майчинство ?


Отговори

  • В сегашната фирма ако човекът, когото замествате се върне вашият трудов договор ще бъде прекратен, без значение дали в момента сте бременна или вече имате дете до 3 години. При договорите за заместване вие нямата закрилата на закона. За да взимате майчинство и през втората година трябва да имате действащ трудов договор. Ако сключите втори трудов договор с друга фирма, и същевременно бъдете освободена от първия си работодател, то тогава втория трудов договор ще остане да действа и ще имате право на майчинство и през втората година, стига и втория трудов договор да не бъде прекратен.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->