Албена Костова Албена Костова Икономист

Ползване на данъчен кредит



Внос на банани от Гърция. Влизат с митническа декларация, в която е начислено ДДС върху вноса и е платено на митница. Необходимо ли е да съставям протокол за вноса, който да отразя в дневниците на покупки и подажби? Доставката е отразена само в дневника на покупките и резултатът за периода е ДДС на възстановяване. Означава ли, че не мога да ползвам данъчен кредит за вноса на банани от Гърция и ако е така, защо плащам начисленото ДДС на митница? От НАП изискват корекция на ДДС декларацията и съставяне и на протокол.



Отговори

  • За покупката на бананите от Гърция гръцката фирма, която е ваш доставчик би трябвало да издаде фактура. Това е задължителен документ и с него бананите стават собственост на вашата фирма. В 15 дневен срок от датата на издаване на фактурата вие трябва да съставите протокол на основание чл.117 от ЗДДС, който в месеца на издаване трябва задължително да включите в дневника за продажби и имате право в същия или в следващите 12 месеца да включите в дневника за покупки. Това са имали в предвид служителите от НАП.

    В дневника за покупки сте отразили само митническата декларацията и платеното по нея ДДС, без да сте съставили и отчели в двата дневника протокола по чл.117 от ЗДДС.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->