Потребител

Осигуряване при работа на граждански договорЗдравейте,
Сключих граждански договор Януари 2016г. и имам плащане на комисионна през Април 2016г. В НАП декларирах осигуряване върху 420 лв. /въпреки че работодателят си ме осигурява/.

Ако до края на годината нямам друго плащане, трябва ли всеки месец да си внасям по 8% върху тези 420 лв.? В НОЙ трябва ли да правя нещо?Отговори

 • Здравейте,

  от въпроса Ви не става ясно колко ви е изплатено по граждански договор. По принцип след като сте осигурен на друго основания - във Вашия случай при работа на трудов договор - е следвало да уведомите дружеството, с което сключвате граждански договор, че сте осигурен върху конкретна сума. От там дружеството ще прецени дали да Ви начислява осигуровки ( в случай, че надхвърляте максимално осигурителния доход )

  Осигуровките и данъкът се удържат и внасят от дружеството, което ви осигурява без значение, дали на трудов или граждански ( в случай, че не сте СОЛ )

  Заедно с изплащането на сумата през м. Април 2016г. е трябвал да получите служебна бележка и сметка за изплатени суми, за да може подавайки си ГДД по чл.50 за физически лица да декларирате и този доход.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->