Задай въпрос тук
Гергана Делева Гергана Делева Потребител

Разходен касов ордерЗдравейте,


Въпросът ми е следният - физическо лице получава парична сума от фирма за извършена от него работа по проект. Фирмата издава разходен касов ордер на физическото лице. Няма сключени договори - граждански или трудов. В този случай физическото лице трябва ли да декларира този доход и сумата подлежи ли на данъчно облагане?


Предварително благодаря за съдействието от ваша страна!Отговори

 • РКО може да се третира като вторичен или следствен документ. Чрез него се удостоверява кога една сума е излязла от касата на фирмата, но за това трябва да има основание като: фактура, дадена сума на подотчетно лице или както е във вашия случай договор за извършена услуга или поръчка и др. Във вашия случай разходвайки пари за извършена работа но удостоверявайки разходването само с РКО този разход няма да бъде признат впоследсвие за резултативен. Затова е необходимо да се изготви договор за извършване/зададена поръчка. На базата на този договор при заплащането се изготвя сметка за изплатени суми, в която се упоменава сумата на възнаграждението от което се приспадат присъщи разходи и върху получаващата се величина се начисляват и удържат данъци от лицето получател. На физическото лице се дава служебна бележка за получената сума и удържаните данъци.При положение, че ФЛ не е подписвало договор и сметка за изплатена сума, то при изготвяне на годишната си декларация като ФЛ би могло да третира този доход, като сив! ,защото дори да иска да го покаже в годишната си декларация няма да може да приложи сметка за изплатени суми. ... :-) ... но НАП няма да се разсърдат ако то обяви дохода си и самоначисли поне 10% данък и си го плати.
 • Здравейте,

  Препоръчвам да документирате с договор (граждански в общия случай) услугата, която ви е оказало физическото лице, като удържите съответните осигуровки и данъци (след приспадане на присъщите раходи - най-често 25%) и му издадете сметка за изплатени суми.

  Така и вие и лицето ще можете да отчете и декларирате съответните приходи/разходи и данъци/осигуровки.

  Ако не го направите, то няма да може да ползвате разхода (по платената сума) за данъчни цели, т.е. няма да имате право да си намалите печалбата с тези разходи. В още по-крайни случаи, това плащане на "необосновани" суми може да се третира от данъчните като разход, несвързан с дейността, а оттам – като скрито разпределение на печалбата и да ви наложат санкции.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->