Ася Стефанова Ася Стефанова Потребител

Данъчно облекчение на служител с ТЕЛКЗдравейте,
Работя по трудов договор и имам ТЕЛК 50%. Имам ли право на данъчно облекчение и ако да, всеки месец ли няма да плащтам съответния данък или трябва да се подаде някаква декларация? А данък общ доход плащта ли се в случая?Отговори

  • Здравейте,

    Облекчението за лица с намалена работоспособност се ползва именно за данък общ доход на физическите лица.
    Лицата, които имат валидно ТЕЛК решение с намалена работоспособност 50 и над 50% имат право на данъчно облекчение, което може да се ползва месечно или годишно. За да се ползва месечно, ТЕЛК решението трябва да се предостави на работодателя, при който лицето упражнява трудова дейност по основен трудов договор по реда на Кодекса на труда. Месечното облекчение се изразява в намаляване на данъчната основа с 660.00 лв. за всеки от месеците в годината, през които работника или служителя е извършвал дейност и е получавал възнаграждение по трудов договор. В края на годината, работодателят е длъжен да извърши годишно преизчисляване на доходите от трудовото правоотношение, да вземе предвид представеното телк решение и при нужда да изчисли разлика в данък за възстановяване и довнасяне на/от работника.
    Когато работодателят по основното трудово правоотношение не е прилагал месечното облекчение или работника не е предоставил валидното ТЕЛК решение, работника може да ползва облекчението с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, с която да направи преизчисляване на придобитите доходи през годината и да приложи данъчното облекчение за лица с намалена работоспособност на годишна база. Годишния размерна това облекчение се изразява в намаляване на годишната данъчна основа с 7920 лв.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->