Юлия Геюргиева Юлия Геюргиева Потребител

Сключване на граждански договорЗдравейте,
Ако съм на осем часов трудов договор имам ли право на втори осем часов трудов или граждански договор? Внасят ли се осигуровки върху втория трудов договор и кой ги внася - работодател или работник?Отговори

 • Здравейте,

  При условие, че работите на пълно работно време по основен трудов договор, можете да сключите допълнителен трудов договор за не повече от 4 часов работен ден. Това е така, тъй като трябва да бъде спазено изискването за най-малко 12 часа междудневна почивка.

  Що се отнася до гражданския договор, той не е обвързан с работно време и работно място. Обикновено такъв договор се сключва за извършването на определена работа и дейностите по него приключват с отчитане на свършеното. И тъй като при гражданския договор не се определя работно време, то няма пречка да имате основен трудов договор на 8 часов работен ден и граждански договор за извършване на определена работа.

  Поздрави,
 • Продължение...
  По отношение на осигуровките - При трудов договор, във всички случаи, осигурителните вноски се разпределят между работодател и работник.
  При гражданските договори обикновено се прилага същия принцип, освен ако лицето, извършващо работата и получаващо възнаграждение по гражданския договор, е самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. В този случай осигуровките по гражданския договор ще бъдат изцяло за сметка на лицето, което извършва работата и получава възнаграждение за нея.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->