Нина Цановска Нина Цановска Потребител

Промяна на работното място по време на майчинствоЗдравейте,
В момента ползвам отпуск по майчинство 2-ра година. Детето ми е на 1г. и 4м. Искам да го прекъсна и да започна работа в друга фирма. Какво трябва да направя? Молба за напускане ли трябва да подам в сегашната фирма и имам ли право на половината обезщетение за майчинство? Трябва ли датата на която започвам новата работа да съвпада с тръгването на детето на ясла?Отговори

 • Здравейте,

  За да прекратите договора си във фирмата, чрез която ползвате отпуск за отглеждане на дете, е необходимо да подадете молба/предизвестие за прекратяване на трудовия ви договор.
  Ще имате право на половината от майчинството, когато сте започнали работа в новата фирма и от там ви подадат съответните документи в НОИ.
  При прекратяване на трудовия договор следва да подадете декларация за промяна в обстоятелствата при стария си работодател, който да я представи в НОИ, за да ви се прекъсне изплащане на обезщетение за отглеждане на дете.
  Новият ви работодател ще подаде съответните декларации за отпускане на 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.

  Поздрави,
 • Благодаря,бяхте ми много полезен.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->