Недялка Илиева Недялка Илиева Потребител

Актуализация на заплата след отпуск по майчинствоЗдравейте!
Майка излиза последователно едно след друго в майчинство за двете си деца. След като и второто дете навършва 2 години, майката излиза в полагаем отпуск за четирите години. Трябва ли майката да се върне да работи най-малко 10 дни, за да и се актуализира заплатата или има и друг вариант да се направи, за да действаме ние законосъобразно и правилно, и да не ощетяваме майката?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбирам, отпуските за отглеждане на децата, с обезщетения от НОИ, са изтекли и майката иска да ползва платения годишен отпуск, който се е натрупал за всички години майчинство. Въпросът ви е, каква база да се вземе при изчисляване на възнаграждението за ползвания платен годишен отпуск.
  В този случай, имайте предвид следното:
  При липса на база, от която да се изчисли възнаграждението за платен годишен отпуск, то следва да бъде изчислено на база договореното трудово възнаграждение. Като имате предвид, че трудовото възнаграждение не може да бъде по-малко от минималната работна заплата за страната, то възнаграждението за платения годишен отпуск не може да бъде по-малко от пропорционалния размер на МРЗ за дните в платен отпуск за съответния месец.
  Дали ще актуализирате договореното трудово възнаграждение веднага след изтичане на отпуска за отглеждане на дете или не, няма особено значение. И не, не е необходимо жената да се върне на работа, да работи 10 дни, за да има база, от която да и се изчисли възнаграждение за отпуск. Следвайте горните правила!

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->