ina hristova ina hristova Нова звезда управител

Продажба на лек автомобилЗдравейте, моля за разяснение на следният въпрос.

Фирмата ни закупува лек автомобил от регистриран дилър на автомобили втора употреба, който ни издава фактура по чл. 143 от ЗДДС. Автомобила го закупуваме с цел препродажба.

Когато го продаваме може ли да издам фактурата на основание чл. 143 от ЗДДС, тоест да обложа маржа между покупна и продажна цена при положение че не сме регистрирани като дилъри на автомобили втора употреба?

Благодаря!Отговори

 • Не, не можете да продавате този автомобил по марж на цената, ако не сте регистриране като дилъри на автомобили втора употреба, въпреки че сте закупили автомобила по чл.143 от ЗДДС. Право да издават фактури на основание чл.143 от ЗДДС и да начисляват ДДС на маржа между продажната и покупната цена имат само фирмите регистрирани по ДДС и регистрирани като дилъри на автомобили втора употреба и то при положение, че те също са закупили автомобила от други дилъри по маржа на цената на основание чл.143 от ЗДДС..

  Анелия Петрова
  • 27 May 2016 15:19
  • ina hristova (Потребител)
  • Компания: Нова звезда
  • 0
  Благодря за отговора, тогава при продажбата на автомобила трябва ли да начислявам ддс, след като не съм ползвала данъчен кредит?
 • Ако вашата фирма е регистрирана по ЗДДС, нейната основна дейност НЕ е продажба на автомобили и НЕ е регистрирана като дилър на автомобили втора употреба, в този случай при продажбата на този автомобил сте длъжни във фактурата да начислите ДДС, без значение, че при покупката не сте ползвали ДДС. Ако имате в предвид разпоредбата на чл.50 от ЗДДС, то тя не важи в този случай.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->