Лора Константинова Лора Константинова Потребител

Отчитане на плащания по ПОС терминалЗдравейте,

В заведение се случва клиент да заяви плащане на сметката в брой и когато се донесе касовият бон да помоли да плати с карта. Как следва да се процедира в този случай:

1, да се напише сторно касова бележка към касовата бележка, на която пише платено в брой и да се пусне нова такава, която да отразява плащането с карта?

2, да не се пуска нова касова бележка, а само да се мине плащането през устройството за плащане с карта?

3, друг начин?Ако е правилен първият начин, то поради честотата на сторно касовите бележки (поне една дневно) няма ли да имаме проблем при проверка?

Ако е възможно да се процедира по вторият описан начин, то как следва да се засекат плащанията с карта по касови апарат и постъпилите суми по банка?Отговори

 • отговор 2
  отчетени продажби 1000,00 по касов апарат за месеца
  по pos терминал 100 включени в екафп


  в касата /по 501 / осчетоводяваш 900 а останалите 100 ще закриеш в банката по датите на постъпване в рс
 • в книгата за дневни те финансови отчети има ред разплащане с карти
 • Здравейте,

  много благодаря за отговора, но това са счетоводните записвания при обикновени плащания. Ако приемем, че това е отговор на вторият описан от мен вариант,при който не се пуска нова касова бележка и сторно бележка към издадената такава, а само се мине през пос устройството сумата то в книгата за дневнтие финансови отчети как ще се запише нещо, различно от това, което пише по КА? Защото в посоченият пример с цифри ще се получи следното:
  на дневният отчет ще пише пари в брой 900лв, с карта 100лв, а реално ще са пари в брой 800лв, а с карта ще са платени 200лв.Тези 200лв реално ще са минали по банка, но в дневният отчет ще пише 100лв. И затова си мисля, че ако за всяко едно такова плащане не се издава сторно касов бон при проверка ще имаме проблеми.
 • здравейте

  ето как излизат нещата при мен в екафп за ден х
  клиенти 55
  продажби 55
  в брой 54
  сума 492,40
  с чек 1
  сума 12,20
  в сейфа 492,40


  оборот 504,60
  ддс 64,10
  нето с-ст 420,50


  и сега записванията в книгата
  реализиран стокооборот от касовия апарат 492,40
  разплащания с карта 12,20  и накрая на деня извадена сума / налични / 492,40
 • извинявам се ддс е 84,10
 • Привет, практически, Вие няма как да сте сигурни как ще плати един клиент докато реално не мине плащането, поради тази причина винаги може да се допусне грешката да се отбележи, че ще бъде платено в брой, а в последствие да се плати с карта. Както и Вие сте отбелязали има 2 варианта на реакция: 1/ да сторнирате касовата бележка със сторно касови бележки и да издадете нова и 2/ да оставите вече пуснатата касова бележка, да платят клиентите с карта и към Вашия бон да приложите бележката от ПОС терминала като доказателствен документ, че парите са платени с карта и ги няма налични.
  Първия вариант практически не е удобен, защото честото сторниране на бонове ще даде разлика в сумите декларирани в НАП от директната връзка с ЕКАФП и това, което Вие декларирате с подадените декларации, което би довело до евентуална проверка.
  Втория вариант практически е по удобен, защото разлика би се получила само, ако в текущия момент има фискална проверка, но когато сумите са записани в касовата книга правилно и имате документ от ПОС терминала, данъчните инспектори няма да създадат проблем. Сумите се засичат чрез банковата сметка и декларираното в касовата книга.
  Поздрави, лек ден!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->