Русана Йовчева Русана Йовчева Потребител

Прекратяване на постоянен трудов договорЗдравейте,
До 11.08.2016г. съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. След изтичането му искам да напусна. Кога трябва да подам молбата за напускане? Mоже ли докато съм още в майчинство? Задължително ли трябва да работя 1 месец предизвестие и ще ми бъде ли изплатен неизползвания отпуск натрупан през годините?Отговори

  • Здравейте,

    Молба за прекратяване можете да отправите до работодателя си още преди да изтече периода на майчинството. В общия случай предизвестието трябва да се отработи, но докато сте в майчинство е налице обективна невъзможност да отработите този период. Още повече, че предизвестието се отработва в случаите, когато работника трябва да предаде работата си а работодателят да намери и да обучи заместник. Във вашия случай едва ли има какво да предавате като работа и най-вероятно вече имате заместник.

    Натрупания отпуск, за периода на майчинството, задължително се изплаща при прекратяване на трудовото правоотношение. В случая е без значение дали вие ще се водите в период на ползване на платен отпуск и този отпуск ще ви бъде платен, или натрупаните дни ще ви бъдат изплатени под формата на обезщетение.
    Разликата се състои в това, че при ползване на отпуска, върху възнаграждението се изчисляват и внасят осигурителни вноски, докато при изплащане на обезщетение за неизползвания отпуск, върху обезщетението се изчислява и внася само ДДФЛ.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->