Франко Колучи Франко Колучи informatik

Оформяне на договор за стажПривет,
Аз съм студент и трябва да сключа договор за стаж по програмата Младежка заетост от бюрото по труда. Как да наглася договора? Изправям се срещу некоректен работодател, който ще иска да работя друга работа извън професията, за която ще правя стаж.

Договрът, който ще сключа трябва да бъде безсрочен или срочен? Как да направя така, че да мога да прекратя договора без предизвестие за това?

Ако той реши да го прекрати, примерно на 4-тия месец, поради причина за неизпълняване на работните задачи и неидване на работа всеки ден, дължен ли съм да го обезщетявам или да върщам парите за всички 4 месеца който съм работил?Отговори

 • Здравейте г-н Колучи,

  В практиката обикновено работодателят а не работника изготвя трудовия договор.
  Освен ако по програмата "Младежка заетост" няма изрично изискване за срочност на договора то той може да бъде сключен като срочен или безсрочен.
  В трудовите договори по принцип се залага най-малко едномесечно предизвестие за прекратяване на договора. Това се прави с цел работника да предаде работата си на друг работник а работодателят да има време да намери заместник. Разбира се, трудовия договор може да бъде прекратен без предизвестие по взаимно съгласие на страните.
  Не мога да ви кажа дали ще дължите някакви обезщетение при неспазване на условията по трудовия договор тъй като не съм запознат с клаузите в него.

  Съветвам ви, преди да подпишете договора да се запознаете добре с неговото съдържание и, ако имате възможност, се посъветвайте с адвокат.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->