Петър Петров Петър Петров Потребител

Напускане при изтичане на срочен трудов договорЗдравейте.
Работя държавна работа. На 10-месечен срочен трудов договор съм. Nа 30 април 2016 ми изтича договора. Работодателят практикува по следния начин: седмица две преди изтичането привиква за договаряне и предлага нов договор или освобождава по негово усмотрение.

Искам да напусна въпросната фирма без много, много разправии. Нужно ли е да пускам предизвестие сега в началото на април? Договорът е сключен на основание чл.68, ал.1, т.1 във връзка с чл.68, ал.4 от КТ.Отговори

  • Здравейте,

    Срочния трудов договор се прекратява с изтичането на неговия срок. За да бъде продължен, на основанието на което е сключен, е необходимо да се сключи нов или да се продължи срока на съществуващия. За да стане това обаче, двете страни по правоотношението трябва да са съгласни.
    Бе значение е дали ще подадете предизвестие до работодателя си или ще откажете продължението на срока - и в двата случая това ще доведе до прекратяване на трудовия договор. По етично обаче е да предупредите работодателя си, че нямате намерение да продължите срока на договора.

    Успех,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->