Маргарита Филипова Маргарита Филипова химик

Осигуровки на работещ пенсионерЗдравейте,
Родена съм 62 г. и съм пенсионер по 2-ра категория, но работя по трудов договор в същата фирма. След 1 година стаж представих данни в пенсионното за актуализиране на пенсията. Стажът ми беше зачетен за 3-та категория. Правилно ли е? Освен това, като пенсионер всеки месец ми удържат 80-100 лв пенсионни осигуровки по двата фонда общо, а ми увеличиха пенсията с 9 лв. Мога ли да се откажа от осигуровките? А мисля също, че ме осигуряват на 2-ра категория с по-висок процент.Отговори

 • Здравейте,

  при пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.
  Пенсионер, работещ на трудов договор подлежи на задължително обществено и здравно осигуряване. Според КСО осигуряването е задължително за всички осигурителни случаи: за общо заболяване и майчинство, за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица.

  За справка: чл.104 ал.2 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->