Потребител

Неплатен отпуск при невъзможност за осигуряване на работаРаботя в строителна фирма, като шофьор на самосвал в кариера за трошен камък. Бях пуснат в неплатен отпуск от 25 януари до 28 февруари, поради това, че работодателя не ми подсигури работа. Как да процедирам?Отговори

 • Здравейте г-н Байчев,

  При престой или производствена необходимост, работодателят има право да предостави на работниците "принудително" ползване на платения им годишен отпуск. Следваща възможност за работодателя при престой, за период по-голям от 15 дни, е прекратяване на трудовото правоотношение.
  От друга страна, неплатен отпуск се ползва при подадена от работника молба, с която той поисква ползването на неплатен отпуск а работодателят може да му разреши ли не ползването му. Тоест, при неплатения отпуск винаги се търси съгласието и на двете страни.
  Във вашия случай "пускането" в неплатен отпуск може да означава две неща - 1. В момента няма никаква работа, но ти си добър работник и бих искал да те задържа докато потръгне.
  2. В момента нямам работа за теб, има няколко по-добри от тебе, които ще задържа за сега, но ще извикам и тебе, като потръгне.
  Факта, че работодателят не е пристъпил към уволнение поради престой или поради намаляване обема на работата може да говори, че има желание да ви задържи на работа, но в момента е в затруднение.

  За съжаление не бих се ангажирал да ви дам съвет, как да процедирате от тук нататък. Всичко е въпрос на преценка на ситуацията, настроенията и възможностите.

  Успех!

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->