Севделина Стефанова Севделина Стефанова Потребител

Болничен по време на бременностЗдравейте!
Бременна съм в 4-ти месец и преди 3 дни трябваше да си взема болничен за 14 дни. Причина - заплашващ аборт. Карам стаж по програма Младежка заетост. На трудов договор съм, но стажа приключва май месец. Имам опция да се заведа на работа в една фирма до края на август (тогава е терминът ми). Ако остана в болничен до раждането, губя ли нещо? Намаля ли ми майчинството след това?Отговори

 • Здравейте,

  Обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете се изчислява от осигурителния доход за последните 24 календарни месеца предхождащи месеца, в който е началото на първия болничен за бременност и раждане.
  В тази връзка, ползването на отпуск по болничен лист в периодите преди издаването на първия болничен за бременност би могло да доведе до намаляване на размера на обезщетението. Разликата обаче би била незначителна, особено в случай, че болничния е до 14 дни.

  Поздрави,
 • В този случай, ако болничния продължи до болничния от 45 дни преди раждане (идва някъде 135 дни отсега до тогава), майчинството ми ще намалеее така ли?
  С колко и за какъв период?
 • Здравейте г-жо Стефанова,

  Не мога да кажа дали и с колко ще ви намалее майчинството тъй като не извършваме изчисления на обезщетения за болнични и майчинство.
  Както ви казах по-горе, обезщетението за бременност и раждане се изчислява от дохода ви за последните 24 месеца, предхождащи месеца от началната дата на болничния за бременност и раждане. Компетентна институция по изчисляване и изплащане на обезщетенията за болнични и майчинство е Националния осигурителен институт. За повече информация, моля обърнете се към тях!

  Поздрави,
 • Благодаря за вниманието Ви г-н Димитров!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->