Toni Dilov Toni Dilov Потребител

Болничен при прекъснати здравно-осигурителни права



Здравейте,
Имам въпрос отностно служител имащ задължения към НАП по неплатени здравни осигуровки за 2011-2012г. и след промените в момента се води с прекъснати здравноосигурителни права.

Това е първият ми случай на отказан болничен от личен лекар поради липса на здравноосигурителни права на лицето. Как се процедира при такива ситуации, предвид че служителят е новопостъпил и е още в пробен период?

Съвета от НАП е да излезе в платен или неплатен отпуск до плащане на здравните осигуровки.



Отговори

  • Здравейте,

    Не съм сигурен, че личния лекар има право да откаже издаването на болничен, само поради това, че лицето е загубило здравни права. Болничния лист служи за оправдаване на отсъствието от работа пред работодателя, когато лицето работи по трудово правоотношение и за изплащане на обезщетение от НОИ. Може би трябва да отправите въпроса си към НЗОК или министерство на здравеопазването. Не бих могъл да ви посъветвам какво да направите в този случай.
    Що се отнася до това, как да оправдаете отсъствието на работника за периода, в който е бил болен, това може да направите с някакъв друг вид отпуск по желание на работника - платен или неплатен.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->