Женя Филипова Женя Филипова майчинство

Невнесени осигуровки от работодателЗдравейте,
Бях в болнични за раждане на дете до 17 декември 2015г. След това си подадох декларация за обещетение от 135 до 410дни, но от НОИ ми отговориха, че ми отказват, защото работодателят не ми е внесъл осигуровки за октомври, ноември и декември 2015г. Какво трябва да направя в този случай? Към кого да се обърна?

Имам 15г. без прекъсване стаж. Сега не мога да си получа обещетение два месеца.Отговори

 • Здравейте,

  За лица, работещи по трудови правоотношения на основание договор по реда на Кодекса на труда, задължения за внасяне на вноските имат техните работодатели. Те са длъжни да внасят осигурителните вноски, за осигурените при тях лица, по сметките на компетентната ТД на НАП. Осигурителите са длъжни да внасят, както осигуровките, за сметка на осигурените лица, така и осигуровките за тяхна сметка. При възникнал спор, относно невнесени осигурителни вноски, отговорността е в тежест на работодателя. Работниците и служителите, не могат да понасят негативите, затова че работодателят им не е внесъл дължимите осигурителни вноски, т.е. на работниците не могат да бъдат отказвани осигурителни права.
  Моя съвет е да се обърнете към работодателя си, за да извърши корекция на месеците, в които не Ви е осигурил. При отказа от негова страна може да се обърнете към Инспекция по труда.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->