Иван Иванов Иван Иванов Потребител

Прекратяване при изтичане срока на Трудов договорЗдравейте!
Срокът за предизвестието при прекратяване на трудовия договор е 3 месеца и не повече от уговорения срок. Трудовият договор се сключва за определен срок до 29.02.16г.

По кой или кои членове договора ми ще бъде прекратен след изтичането на срока? Може би чл.325, ал.1, т.3, но има ли и други? Ще имам ли право на обезщетение от борсата? Имам 9 изработени месеца през последните 15.

Може ли работодателят да го удължи автоматично без мое знание или съгласие? Ако аз откажа да продължа в същата фирма, по кои членове е възможно да ми прекратят договора? Това ще се счита ли, че е по взаимно съгласие? Дали ще имам право на борса в този случай?Отговори

 • Здравейте !

  Правилния член за прекратяване на срочен трудов договор е чл.325, ал.1, т.3 от кодекса на труда. При прекратяване по този член, при положение, че имате изработени 9 месеца през последните 15 и в последните 3 години не сте получавали плащане от Бюрото по труда, , то вие ще имате право на обезщетение за безработица като време в зависимост от вашия трудов стаж и като сума в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  /години/ на обезщетението (месеци)
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Съгласно чл.69, ал.1 от Кодекса на труда трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

  Анелия Петрова
  .
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->