Ивана Иванова Ивана Иванова Счетоводител

Ползване на служебен автомобил за лични нуждиЗдравейте,
Служебен автомобил използван за лични цели от съдружник в ООД, разходите за него могат ли да се представят като разпределен дивидент с решение на общото събрание? Ако има начислени амортизации, те трябва ли да се възстановят и до каква част /до частта на личното ползване ли/? Съществува ли възможност това лично ползване да се оформи като договор за наем и съдружника да плаща наемна цена на дружеството? Ако е възможно, това реална пазарна цена на този вид услуга ли би трябвало да бъде?Отговори

 • Здравейте,

  Както вие казахте, можете да направите договор за наем между дружеството и съдружника. Цената задължително трябва да бъде пазарната цена на услугата, тъй като са свързани лица. Освен това ако сте регистрирани по ДДС ще трябва да нчислявате и ДДС върху сумата за наем.
  Друга опция е да облагате личното ползване като социален разход за фирмата. В този случай ще трябва да си начислите данък върху направените разходи за лично ползване. Имайте предвид, че няма да имате право на данъчен кредит за личното ползване и ДДС-то също трябва да бъде включено в сумата, върху която трябва да начислите данък върху разходите.

  За справка: чл. 204 от ЗКПО

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  С уважение!
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->