janka petrova janka petrova prodava4 konsultant

Прекратяване на трудов догаворПрез 2015 г. ми откриха онкологично заболяване. Последва операция и лъчелечение. В момента съм в болнични издадени от ТЕЛК комисия. Работя като продавач консултант на бензиностанция и на този етап от заболяването ми все още не мога да се справям с изискванията ми за работа. По какъв член от КТ трябва да ме освободи работодателя ми, за да отида на борсата за поне една година? Ако сама подам молба за напускане борсата ще ми е само 4 месеца.Отговори

 • Здравейте,

  От 01.01.2017г. в сила влиза нов ред по който се определя периодът за изплащане на паричното обезщетение за безработица:

  Ако имате до 3 години осигурителен стаж, ще получите четири месеца парично обезщетение.Ако имате от 3 до 6 години стаж, ще получите шест месеца. Ако имате от 6 до 9 години стаж ще получите осем месеца, а ако имате от 9 до 12 години стаж, ще имате право на десет месеца обезщетение. При стаж над 12 години ще получите една година парично обезщетение за безработица.

  Важно условие е, че за осигурителен стаж се зачита времето след 31 декември 2001 г., през което сте осигурена за безработица.

  Друго важно условие, за да получите по-високо от минималното обезщетение за берзработица за 2017г. (4 месеца по 7,20 лв. дневно парично обезщетение) е трудовото ви правоотношение да не бъде прекратено по ваше желание или съгласие, както и поради виновното ви поведение. Най-общо казано е необходимо трудовото правоотношение да бъде прекатено по инициатива на работодателя - най-често това са основанията по чл. 328 от КТ.

  За да се запознаете и с останалите специфики във връзка с отпускането на обезщетението за безработица ви препоръчвам да разгледате чл. 54 от КСО и разясненията изнесени на ел. стратица на НОИ.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  А.Бояджиев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->