Задай въпрос тук
Христина Божкова Христина Божкова Потребител

Командировка с личен автомобилКомандировам служител с личен автомобил от Созопол до Черноморец за времето от 18.1 до 22.1.

1. Признава ли се разхода за гориво ако фактурата, която представи е с дата 17.1 и е издадена от бензиностанция извън маршрута на командировката - в случая Варна? Нужно ли е командирования да попълва пътен лист?

2. Може ли командированото лице да отчете две командировки с една и съща фактура за гориво, ако те са с личен автомобил и са с дати 23-25.1. и 27-29.1.?

3. Имаме тридневна командировка до селище, близко до града на месторабота и квартирните пари за 3 дни надвишават пътните за отиване и връщане за трите дни. В този случай командирования пътува всеки ден до мястото на командировката. Може ли в този случай да му се отпуснат дневни в размер на 40 лв. при условие, че не е приспивал и се е прибирал след 20 часа?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Наредба за командировките е страната:
  Относно първите два въпроса: Когато в заповедта за командировка е посочено командированият да пътува с лично моторно превозно средство, се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за най-икономичния режим на движение. В случаите по ал. 1 в заповедта за командировка задължително се посочват данните за вида и марката на личното моторно превозно средство, за разхода, вида и цената на горивото, за маршрута и разстоянията в километри по републиканската пътна мрежа, по които се установяват пътните пари.
  Не мисля, че е коректно документът оправдаваш разхода да е дестинация извън маршрута на командировка.
  Двете командировки са с близки дати и няма задължение да се зарежда при всяка отделна, но е хубава да има и пътен лист, който доказва, че в периода между двете служителят не е ползвал гориво за лични нужди, което е малко вероятно.
  Относно третия въпрос: Наредбата е категорична, че нямате право да отпускате дневни за командировка без нощувка в размер все едно е имало такава. Така че в този случай ще трябва да им изплатите дневни в максимален размер от 20 лв. Всички суми над този праг ще се считат за възнаграждение на командированото лице като върху него ще трябва да се начислят осигуровки и да се удържи данък съгласно ЗДДФЛ.

  Наредбата за коман
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->